Print

Fietsdiefstal

Fietsdiefstal vermijden

  • Voorzie je fiets van een goed slot. Gebruik bij voorkeur twee sloten (geen combinatieslot), van een verschillend type: een beugelslot A met U-vorm of een kettingslot en een ringslot.
  • Bevestig je fiets altijd aan een vast voorwerp (fietsenrek, paal of ander verankeringselement).
  • Laat jouw fiets graveren. Daardoor wordt jouw fiets herkenbaar en kan men je fiets makkelijker terugbezorgen indien deze na diefstal toch teruggevonden wordt. Informeer de politie steeds in geval van diefstal.
  • Dieven schrikken er niet voor terug om overdag fietsen uit tuinhuizen te stelen. Plaats jouw fiets dus zelfs op privé-eigendom (tuin, oprit, garage of het tuinhuis) uit het zicht en maak hem slotvast.
  • Laat geen afneembare voorwerpen (fietscomputer, fietspomp, afneembare verlichting, boodschappen in de fietszak) op jouw fiets achter.

Fietsgraveren

Je kan je fiets op afspraak GRATIS laten markeren bij de verkeersdienst. Hierbij wordt het persoonlijk rijksregisternummer, dat je kan terugvinden op de identiteitskaart of SIS-kaart, op het fietskader gemarkeerd met een fraudebestendige klever. Deze klever kan niet verwijderd worden en maakt de tweewieler minder aantrekkelijk voor dieven. Als een fiets toch gestolen en teruggevonden wordt, kan deze makkelijk via het rijksregisternummer terugbezorgd worden aan de eigenaar. Geef een fietsdiefstal steeds aan bij de lokale politie.

Voor een afspraak contacteer je de Verkeersdienst: 013 35 24 18.