Print

Troostplekken in Scherpenheuvel-Zichem

Deze plek is van ons.
Hier zijn wij voor altijd het stille knisperen in
het schitterende ochtendlicht,
de ontluikende bloem, de eeuwige wind.
Dat enkel jij zo kijkt
hoeven we aan niemand uit te leggen. 
Zwijgend leggen wij onze handen
als vanzelf, in elkaar.
Zie, je lacht
want je weet vanzelfsprekend : 
Hier, is waar wij samen zijn. 
Deze plek is van ons." 

Jan Ducheyne schreef dit gedicht speciaal voor de Troostplekken in Vlaanderen.

Meer dan een jaar geleden veranderde alles door een pandemie die de wereld in zijn macht had.
Toen de campagne PlantTroost van Ferm startte namen een paar mensen het initiatief om in Scherpenheuvel-Zichem ook een troostplek in te richten.

Vier troostplekken in onze stad

  • de oude Eik, Kaggevinne
  • gc den egger, Scherpenheuvel
  • Mariapark, Averbode
  • Geuzenkerkhof, Zichem (aan de maagdentoren) - vanaf 31 oktober 2021

Een troostplek is een groen plekje dat voor iedereen toegankelijk is waar. Waar je even tot rust kan komen en de stilte kan ervaren. Wij plantten er bloembollen en zien de plant als symbool voor verbondenheid, hoop en kracht. Deze plekken zijn tot stand gekomen door verbondenheid tussen burgers en stadsbestuur, tussen stadsdiensten onderling, tussen burgers onderling, tussen jong en oud, tussen arm en rijk, tussen allochtonen en autochtonen, tussen mensen…

Ontdek één of alle troostplekken en vind er troost. Het eeuwenoude woord met veel betekenis en belang. Troost biedt hoop en perspectief. Troost straalt vertrouwen uit en zorgt voor een warme verbondenheid tussen mensen.

Probeer onze gedichtenwandeling in Averbode en geniet er van de stilte en de rust. Slechts 2,8 km en rolstoel- en buggyvriendelijk. Onderweg kan je even stilstaan bij een aantal gedichten die langs het parcours werden aangebracht. Je vertrekt aan knooppunt 100 aan het poortgebouw van de abdij en volgt knooppunten: 100 - 85 - 84 - 279. Aan dit knooppunt wandel je langs het voetpad naast de weg terug richting parking Het Moment dus terug richting KP 100.