Print

Wandelen en fietsen

Wandelen

Groenliefhebbers en stiltezoekers komen in onze stad echt aan hun trekken. Door de ontsluiting van het bosgebied tussen Westerlo en Averbode met uitlopers naar Aarschot en Diest valt hier heel wat te verkennen. Het prachtige Merodegebied is vlot toegankelijk en volledig te doorkruisen dankzij de vele wandelknooppunten die alom aanwezig zijn.

Naast het omvangrijke bosgebied werden ook enkele mooie stukjes natuurgebied toegankelijk gemaakt. Denken we daarbij aan o.a. de Demerbroeken en de Kloosterbeemden die zich uitstrekken tussen Zichem en Testelt.  

En dan is er nog de Demervallei met zijn kronkelende, glinsterende rivier, de Demer. Op het wandelpad langs de oevers van de Demer kan je winter en zomer genieten van al dat moois dat de natuur ons hier te bieden heeft.

Voorgestelde wandelingen

 • De Demerbroekenwandeling: een landschapswandeling van ongeveer 9 km door het mooie natuurgebied tussen Testelt en Zichem. 
 • De Norbertijnenwandeling: een landschapswandeling van ongeveer 9.5 km met start aan de abdij van Averbode. 
 • De Testeltwandeling: een wandeling van ongeveer 8 km door het Merodegebied tussen het station van Testelt en de abdij van Averbode

Erfgoedwandelingen

Naast deze landschapswandelingen zijn er ook de 2 erfgoedwandelingen door Zichem en Scherpenheuvel. Via deze wandelroutes leer je enkele van onze erfgoedmonumenten kennen.

 • Scherpenheuvel - De zevenhoekige stad - ongeveer 2 km lang - door het centrum van Scherpenheuvel 
 • Zichem - met de Witte door Zichem - ongeveer 3.3 km lang - rond het centrum van Zichem

  Vraag ook de wandelkaart van het Merodegebied bij onze dienst voor toerisme. Via deze knooppuntenkaart kan je zelf je route samenstellen en ontdek je op eigen tempo nog meer mooie hoekjes van onze gemeente. 

Fietsen

De bossen, de weidelandschappen en de glooiende heuvels van Scherpenheuvel-Zichem vormen een passend decor voor leuke ontdekkingsreisjes met de fiets. De fietspaden in onze gemeente maken vaak deel uit van één groot fietsknooppuntennetwerk dat naadloos aansluit op de fietknooppuntennetwerken van de provincies Limburg en Antwerpen.

De fietsknooppuntenkaart van Vlaams-Brabant helpt fietsers op weg. De mountainbikeroute is een alternatief voor wie niet bang is van vuile kleren. 

Voorgestelde fietstochten

 • Demerroute: 54 km via Scherpenheuvel-Zichem, Aarschot en Rotselaar - start o.a. aan Testelt station 
 • Reynvaertroute: 42 km via Scherpenheuvel-Zichem, Diest, Bekkevoort - start o.a.aan Testelt station of Zichem station
 • Op de trappers met prinsen en paters: 48 km via Averbode, Eindhout, Tongerlo, Westerlo, Blauberg en Wolfsdonk
 • De achtertuin van Averbode: 55 km via Averbode, Diest, Schaffen, Tessenderlo, Vorst, Veerle - start aan KP18 parking Abdij van Averbode  

Extra info

Kom je wandelen of fietsen in het prachtige natuurgebied Averbode Bos en Heide en kom je aan met de auto? Parkeer dan op het Sint-Jansplein, Westelsebaan 103 (parking 3) of op de parking aan de sporthal van Averbode, Vorststraat 55 (parking 4). Er is een duidelijke bewegwijzering naar de beide parkings, zij liggen op wandelafstand van de Averboodse bossen en van de abdij. Voor wie een fikse wandeling aankan, mag dat geen enkel probleem zijn . Check het plannetje in bijlage.

Met eventuele vragen kan je altijd terecht bij de dienst toerisme. Wij helpen je graag op weg.