Print

Tour Elentrik

Tour Elentrik is een street art project dat werd opgezet door het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem in samenwerking met Treepack.

Het concept achter Tour Elentrik is simpel. Iedereen kent wel die lelijke, grijze kastjes in het straatbeeld van elektriciteit, water of telecommunicatie. Met Tour Elentrik worden deze opgefleurd met een laagje kunst.

De jeugddienst lanceerde voor de zomervakantie een oproep naar lokaal talent dat een kastje onder handen wou nemen. Dit resulteerde in een totaal van 14 artiesten bestaande uit zowel professionele artiesten, als lokaal talent.

Op 17 juli werd er een workshop georganiseerd voor de artiesten waarin ze een ontwerp konden maken voor hun kastje en waar ze de nodige technieken werden aangeleerd.

In augustus gingen ze zelf aan de slag en wat een resultaat! Op verschillende locaties in Messelbroek en Keiberg verschenen kleurrijke kastjes, die al snel werden opgepikt door de buurtbewoners.

Op zondag 19 september 2021 vond de officiële inhuldiging plaats in zaal de Caybergh. Hier werd ook een toeristische folder voorgesteld met daarin een wandel- en fietsroute en een woordje uitleg over ieder werk. Je kan de folder van Tour Elentrik hieronder terugvinden.

De wandel- en fietsroute neemt je mee door Keiberg en Messelbroek, langs prachtige streetartwerken.

In de folder vind je twee routes (9 km en 12,5 km) die je langs alle werken voeren.

ELECTRI’FLY’

In dit werk staat de vlinder gelijk aan de stroom die door 
de lucht fladdert en zich uiteindelijk zal nestelen op 
de bron waar hij zijn energie gaat overbrengen.
TUZQ - Lars Van Cauwenbergh

VAKANTIEGEVOEL

Door corona moesten we thuis blijven en konden we 
niet op vakantie gaan. Met mijn werk wil ik 
de mensen wat vakantiegevoel geven.
Aneska ceusters

URBAN TOPO

Ik werd geïnspireerd door geografie en hoogtekaarten en werkte een ontwerp uit gebaseerd op de topografie van Scherpenheuvel. Met kleuren maakte ik de overgang tussen hoogtes en laagtes.
Studio Mel

GENESIS, MIJN INTERPRETATIE

Ik hou er van om in mijn werken een surrealistisch tintje te steken, waardoor mensen het zelf op een bepaalde manier kunnen 
invullen. De felle kleuren fleuren de buurt op.
N8 - Nathan Smekens

A SKY RAINING DONUTS

Ik hoop dat mensen vrolijk worden wanneer ze iets zien 
dat meestal een slechte ervaring is (natgeregend worden)  
tegenover iets vrolijks en aangenaam (donuts). 
Kate Woods

OHANA

Ohana betekent familie.  Tijdens het voorbije jaar werd nog maar eens duidelijk hoe belangrijk familie en vrienden zijn. Ik kijk graag samen naar Disneyfilms, daarom mijn favoriete gekke figuurtje ‘Stitch’.
HANO - Hannah Van Winckel

KAUW ZIET U

Het vliegt hier vol met die guitige slimme vogels, niet bang van de kaarskatten en graag eropuit. Zij bekijken het bedevaartsoord Scherpenheuvel vanuit vogelvlucht met een alziend oog.
Lieve Nuyts

ICEBERG

De link tussen de locatie van dit kastje, de Ijsbergstraat, en de stickers ‘levensgevaar’? De Titanic! Stiekem waarschuwt dit kastje ook de vele fietsers die er beginnen aan een stevige klim. 
Studio Wens - Greet Wens

EGGBERT’S APPLE CASE

Je kan dit werk enkel begrijpen wanneer je het filmpje bekijkt. Het filmpje maakt deel uit van de web-short cartoonserie ‘The curious cases of Eggbert’.
Sam Billen 

MEANDERING

Iedere inwoner heeft wel een connectie met de De Demer en het mooie landschap waardoor de rivier slingert. Dit kunstwerk vormt een vertrouwd zicht waar we best fier op mogen zijn.
Painting Bear - Rob Van den Berghe

MODERN MARY

De sterren die de koepel van de Basiliek sieren, omringen het portret van een moderne Maria. Op de achterkant lees je “per artem ad astra”, een herinnering dat we met kunst en creativiteit de sterren kunnen bereiken. 
Caitlynn Blommen

DE TOORNIGE TARWE

Alles is rustig op het tarweveld, tot er opeens een maaidorser paniek veroorzaakt. Eén tarwehalm put power uit het “kaske” en vuurt bliksems af om de maaidorser te doen stoppen. 
Koeteboe - Jeff Caubergh

WONDERLIJK

Een wonderlijke wereld, een eigenaardig tafereel. Twee kleuren, afkomstig uit het wapenschild van Scherpenheuvel-Zichem, komen  ondanks hun grote verschillen toch perfect bij elkaar. 
Martha Vanhoof