Print

Averbode

Weefberg

Al in 1228 wordt in archieven de “Mons de Wehu” of Weefberg vermeld. Eeuwenlang werd op deze heuvel zand afgegraven en ijzerzandsteen ontgonnen voor bouwwerken in de omgeving. Zo kwamen ook vuurstenen werktuigen aan het licht – getuigen van een oeroud verleden.

Volgens de Ferrariskaart van 1775 waren de flanken van de Weefberg toen volledig begroeid met loofbossen. De grote dennenbossen in de omgeving van Averbode waren het gevolg van de vraag naar hout voor de mijnbouw.

Vandaag is de Weefberg een leuke plek voor wandelingen. De heuvelrug biedt een prachtig uitzicht over de omgeving.

Zwart Kapelleke

De kapel van het Heilige Kruis werd gebouwd in 1844. In de volksmond kreeg de kapel de naam “zwart kapelleke”. Niet vanwege één of andere duistere gebeurtenis, maar vanwege het licht en vooral de rook van de duizenden kaarsen die er jaarlijks gebrand werden.

Kroningskapel

In 1912 werd de Kroningskapel opgericht als een herinnering aan de grote Kroningsfeesten van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart twee jaar voordien.

Het ontwerp van de Leuvense beeldhouwer Uytvanck kwam bovenop een zandheuvel te staan, bekend als uitkijkpunt. De eerste steen werd gelegd op 27 mei 1912 – op Pinkstermaandag.

Mariapark

In 1935 vierde het aartsbroederschap van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart haar vijftigjarig bestaan. Om deze gelegenheid extra in de bloemetjes te zetten, werd beslist om in het Smisbos, op de hoek van de Abdijstraat en de Herseltsebaan, een Lourdesgrot te bouwen.

Het park ontwikkelde zich verder naarmate er staties werden toegevoegd die verwezen naar de Zeven Smarten van Maria. In het Mariapark kan men paar mooie voorbeelden van de zogenaamde betonrustiek bewonderen.