Print

Toerisme

 

Scherpenheuvel-Zichem, een naam die velen bekend in de oren klinkt. Een uithangbord voor tegenpolen die ondanks alles hand in hand gaan.

Aan de ene kant het bedevaartsoord Scherpenheuvel, bekend van de basiliek die met haar ronde vorm aan de horizon al miljoenen pelgrims naar het Hageland lokte. Aan de andere kant Zichem, een oer-Brabantse stad, die uit de schaduw werd gehaald door Ernest Claes en de kleurrijke inwoners die voortleefden in zijn boeken en op het kleine scherm.

De deelgemeenten – Averbode, Messelbroek, Scherpenheuvel, Testelt en Zichem – hebben stuk voor stuk veel te bieden. Of je nu kiest voor een abdij of basiliek, ijsjes in Averbode of pepernoten in Scherpenheuvel, watermolens langs de Demer of een windmolentje in de hand, je vind het hier.

Ons hoekje van Vlaams-Brabant grenst aan de provincies Antwerpen en Limburg, waar de Demer de overgang van heuvelachtig Hageland naar vlakke Kempen markeert. De sterkste troef van Scherpenheuvel-Zichem is dat wat de deelgemeenten met elkaar verbindt; heel veel groen.

Dit landelijke gevoel wordt nog versterkt door de afwezigheid van industrie in het landschap. Natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers komen hier zeker aan hun trekken.

Deze website geeft heel wat informatie over de deelgemeenten en de bezienswaardigheden die u daar kan ontdekken. Voor meer informatie over Scherpenheuvel-Zichem en omgeving kan u altijd terecht bij de dienst toerisme.