Print

Wil je reizen binnen de EU?

Bewijs dat je Covid Safe bent met een COVID-certificaat. Vraag tijdig je PCR-test aan, als je die nodig hebt.

COVID-certificaat

Het COVID-certificaat, ook wel het EU Digitaal COVID-19 certificaat genoemd, moet reizen binnen de Europese Unie vanaf 1 juli 2021 opnieuw makkelijker maken. Het is een document, zowel op papier als digitaal te verkrijgen, met daarop een QR-code met alle essentiële informatie. Je kan het krijgen als je volledig gevaccineerd bent, de voorbije zes maanden de ziekte al hebt doorgemaakt of een negatieve coronatest kan voorleggen.

Opgelet: Je doet er goed aan zeker de regels van het land van bestemming voor vertrek na te kijken. 

Hoe vraag je het certificaat aan?

Er zijn een paar manieren om het certificaat aan te vragen. Via je smartphone kun je de officiële CovidSafe-app downloaden. Je moet er dan drie vragen beantwoorden die uitwijzen welke Covid-certificaten er voor jou beschikbaar zijn. Om die in de app te ontvangen, moet je je aanmelden met een digitale ID, zoals Itsme.

Wie liever de website gebruikt, kan terecht op www.covidsafe.be. Daar vind je de link naar de overheidswebsites waar je jouw certificaat kunt downloaden. Het is ook mogelijk het certificaat te laten opsturen naar je thuisadres, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je het document pas een week later krijgt.

Ten slotte is er ook een telefoonnummer waarop je een papieren document kunt aanvragen. Voor Vlaanderen is dat via het nummer 078 78 78 50.

Een PCR-test laten afnemen

Door een samenwerking met het CMA kunnen vertrekkende reizigers nu ook getest worden op de triagepost in Rillaar, Langestraat 1B. Een afspraak hiervoor kan enkel ingeboekt worden via hun website: www.cma.be of telefonisch op 014 28 50 00.
Meer info hierover kan je terugvinden in de FAQ op hun website.

Vanaf 1 juli zal iedere Belg die nog niet (volledig) gevaccineerd is 2 keer een gratis test kunnen laten afnemen. Hiervoor kan vanaf 28 juni een speciale code aangevraagd worden via de personal health viewer op www.mijngezondheid.be .Ook voor kinderen die op hetzelfde adres wonen, kan je als ouder op die manier een code aanmaken.

Wie geen aanspraak maakt op een gratis test, kan ook een CTPC-code aanvragen voor een betalende test via www.mijngezondheid.be.

Opgelet!

Voor de aanvraag van een PCR-test moet je aanmelden via de Itsme app of met je elektronische identiteitskaart 

is je pincode geblokkeerd, dan kan je bij de dienst bevolking aan de hand van de pukcode je kaart laten deblokkeren.

Heb je geen van beide codes nog? Dan moeten deze opnieuw aangevraagd worden. De leveringstermijn hiervan bedraagt 3 weken!

Test je pincode dus ruim op tijd, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.