Print

Wat te doen bij warm weer?

Die warme dagen. We verlangen er met zijn allen elk jaar opnieuw naar. Maar dat lekkere weer heeft soms minder prettige gevolgen.

De voorspellingen van het KMI verwachten deze week opnieuw warm weer. Dit houdt voor iedereen, maar vooral voor kwetsbare groepen, extra risico's in op ernstige gezondheidsproblemen.Want elk jaar sterven nog honderden mensen aan de gevolgen van warmte.

Bereid je dus goed voor en breng tijdens deze periode een extra bezoekje aan alleenwonende ouderen of chronisch zieken.  

Zorg voor anderen

Ken je alleenstaande senioren of zieken? Of vermoed je dat er zo iemand in je straat woont? Ga op warme dagen eens kijken of ze zich goed voelen en voldoende vocht binnenkrijgen. Misschien kan je wat boodschappen doen. Baby of jonge kinderen in de buurt? Help ze om voldoende te drinken. Laat kinderen NOOIT achter in een geparkeerde auto, ook niet als je twee minuutjes naar de winkel moet.

Wees voorbereid

Dat warme weer? Dat pakken we wel aan als het zover is. Het ziet er bewolkt uit, geen vuiltje aan de lucht. Toch ben je tijdens de ‘warme maanden’ best altijd voorbereid. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd water bij hebt, zeker onderweg. En hou de weersvoorspellingen in de gaten, zo kom je minder snel voor verrassingen te staan.

Wanneer hulp zoeken?

Heeft de zon of warmte je toch te pakken? Dan neem je best op tijd maatregelen. Banale symptomen als hoofdpijn of duizeligheid kunnen de eerste symptomen zijn van ernstige problemen. Voel je je niet lekker op een heel warme dag? Drink dan zeker meteen meer water, zoek een koele plek en rust. Als je toch twijfelt is het goed om je huisdokter te bellen. Handig dus als je zijn of haar nummer op zak hebt.  Reageer jij of iemand anders abnormaal op warmte? Dat kan bijvoorbeeld braken zijn of overvloedig zweten, kortademigheid, een hoge lichaamstemperatuur, …. Dan is het goed om meteen de spoeddiensten te bellen. Koel de persoon in moeilijkheden af en pas eerste hulp toe indien nodig.

Praktische tips

Maar zover hoeft het hopelijk niet te komen. Wie tijdens de warme dagen zijn gezond verstand gebruikt, komt al een heel eind.

  • Drink voldoende

Drink meer dan gewoonlijk, ook als je geen dorst hebt.

Drink bij voorkeur water.

Kleurt je urine donker? Dan drink je te weinig.

  • Hou jezelf koel

Zoek koele plekken op en vermijd de zon.

Verplaats inspanningen naar een koeler moment van de dag.

Draag lichte, loszittende, lichtgekleurde kledij.

Koel je lichaam af (lauwe douche, (voeten)bad, ...).

Draag een hoofddeksel.

  • Hou je huis koel

Verlucht op momenten dat het buiten koeler is dan binnen.

Gebruik zonwering (rolluiken, luifels, gordijnen, ...).

Gebruik een ventilator, die kan helpen om de ruimte te verkoelen.

Beperk het gebruik van apparaten die warmte produceren (fornuis, oven, computer, ...).

 

Meer tips op  www.warmedagen.be .