Print

Verplichte identificatie van de gebruikers van prepaid kaarten

Sinds 17 december 2016 kan men in België geen anonieme prepaid simkaarten meer verkopen. Elk nummer moet gekoppeld worden aan een fysiek persoon. Wie nog een anonieme kaart gebruikt, heeft tot 7 juni 2017 (of andere deadline opgelegd door uw operator) tijd om zich te identificeren. Daarna deactiveert de operator de kaart.

De nieuwe reglementering, vastgelegd in het koninklijk besluit van 27 november 2016 betreffende de identificatie van voorafbetaalde kaarten, voert de verplichting in dat de gebruikers van bestaande of toekomstige prepaid kaarten geïdentificeerd moeten worden. Voor nieuwe kaarten moet dit bij aankoop. Voor bestaande kaarten vóór de deadline opgelegd door uw operator (ten laatste 7 juni 2017). Identificatie is o.a. mogelijk met uw elektronische identiteitskaart of een online betalingstransactie. Het gaat hier om een van de antiterreurmaatregelen die de regering heeft vastgesteld.

De nieuwe reglementering regelt dus de identificatie van eindgebruikers van prepaid kaarten in gsm, tablet, computer, alarm, gasketel, auto, grasmachine, liften, …

Vergeet dus niet de nodige stappen te zetten om uw prepaid kaart te identificeren. Kijk daarvoor op de website van uw operator.