Print

Vaccinatiecentrum Den Amer klaar om van start te gaan

Het vaccinatiecentrum in Den Amer in Diest is klaar om de inwoners van Bekkevoort, Diest, Halen en Scherpenheuvel-Zichem te vaccineren tegen COVID-19. Om de vaccinaties snel en efficiënt te laten verlopen zoeken we nog extra vrijwilligers.

Bekkevoort, Diest, Halen en Scherpenheuvel-Zichem zijn klaar om hun inwoners te vaccineren tegen COVID-19. Samen met de Eerstelijnszone Demerland werd het vaccinatiecentrum in Den Amer in Diest in gereedheid gebracht. Een succesvolle ‘dry run’ of testdoorloop toonde aan dat het vaccinatiecentrum klaar is voor de grootschalige vaccinatiecampagne. Vanaf 19 februari (ten vroegste) worden de eerste vaccins voor zorgverstrekkers toegediend.

Vanaf 1 maart starten de vier gemeenten met een callcenter, waar inwoners terecht kunnen met vragen en om hun afspraak te bevestigen of wijzigen. Het nummer 013 39 19 19 is vanaf dan elke dag bereikbaar van 8.30 tot 20.30 uur.

Wanneer word je gevaccineerd?

Nu er goedgekeurde vaccins zijn tegen het coronavirus, zijn er nog niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Daarom werden een aantal prioritaire groepen bepaald. Pas in een latere fase, als er meer vaccins op de markt komen, kunnen er meer mensen worden gevaccineerd.

Iedereen ontvangt van de Vlaamse Overheid een persoonlijke uitnodiging met dag en uur waarop je je mag laten vaccineren. Dit kan via sms of e-mail of via een brief in de brievenbus. Het heeft geen zin om het callcenter te bellen voor een afspraak zolang je deze uitnodiging niet ontvangen hebt.

Kom dus niet naar het centrum zonder afspraak.
Je afspraak bevestigen kan op verschillende manieren:

  • via de website (vermeld op de oproeping)
  • via het callcenter van het vaccinatiecentrum: 013 39 19 19 (vanaf 1 maart)

Via deze kanalen kan je ook je afspraak wijzigen.

Opstart

De timing van de opstart van het centrum is afhankelijk van het aanleveren van de vaccins en is vandaag nog niet gekend. Het vaccinatiecentrum in Diest zal op kruissnelheid 7 dagen op 7 open zijn, van 8.30 uur ’s morgens tot 20.30 uur ’s avonds. De vier vaccinatielijnen zullen dan elk 20 personen per uur kunnen vaccineren.

Hou zeker de gemeentelijke infobladen, websites en sociale media in het oog voor de meest recente informatie.

Meld je aan als vrijwilliger

Ongeveer 900 mensen meldden zich al aan als vrijwilliger. Toch zijn we nog steeds op zoek naar extra vrijwilligers, zowel met een medische als met niet-medische achtergrond, om samen met ons deze uitdaging tot een goed einde te brengen. Zo zoeken we onthaalmedewerkers, toezichthouders, administratieve ondersteuning, poetshulp, call centermedewerkers, artsen, apothekers, verpleegkundigen,…

Vrijwilligers melden zich aan via het webplatform. De kandidaturen worden opgenomen in een databank. Het vaccinatieteam screent de niet-medische kandidaturen en het coördinatieteam van Eerstelijnszone Demerland screent de medische kandidaturen. Nadien contacteren we alle vrijwilligers om hun inzet te bespreken.