Print

Scherpenheuvel-Zichem maakt zich op voor de heropening van de horeca

Vanaf zaterdag 8 mei kunnen de terrassen van de horecazaken weer open, ook in Scherpenheuvel-Zichem! De horeca-uitbaters en de stad zijn zich al volop aan het voorbereiden om er een succesvolle heropstart van te maken.

Ondersteuning horeca

Scherpenheuvel-Zichem heeft heel wat horecazaken die vanaf 8 mei hun terrassen weer kunnen openen. Dit zal zowel onze eigen inwoners als het toerisme ten goede komen.

Waar mogelijk biedt de stad de horecazaken de kans om het terras in de breedte uit te breiden. Hierdoor blijft doorgaand verkeer mogelijk. Zo bieden we horecazaken de mogelijkheid te voldoen aan de voorwaarden van het overlegcomité en tegelijkertijd de bestaande capaciteit van hun terrassen te behouden. De retributies voor terrassen zijn ook opgeheven voor 2021. De stad bezorgt de horeca-uitbaters affiches met richtlijnen. Dit zorgt voor herkenbaarheid en duidelijkheid voor de restaurant- en cafébezoekers.

De inwoners hebben tijdens deze crisis gehoor gegeven aan onze oproep om lokaal te kopen. Onze horeca-uitbaters zijn dan ook bijzonder creatief omgegaan met de mogelijkheid om take-away aan te bieden aan hun klanten. We hopen dat onze inwoners de lokale horeca nu ook blijven steunen.

Verkeersvrij centrum, mobiele camera’s en mondmaskerplicht

Sinds de start van het bedevaartseizoen op 1 mei tot en met 12 september wordt op zon-  en feestdagen het centrum van Scherpenheuvel verkeersvrij gemaakt van 7.30 uur tot 23.30 uur. Zo creëren we meer ruimte voor zowel horecaterrassen als voor een vlotte en veilige doorgang voor de bezoekers.

We zijn blij dat onze horecazaken opnieuw kunnen opstarten. Iedereen is welkom en we hopen op aangenaam terrasjesweer. Maar alles moet in veilige omstandigheden verlopen. Er komen mobiele camera’s om de drukte op ieder ogenblik te monitoren zodat we een goed beeld krijgen met het oog op evaluatie en bijsturing indien nodig. Op zeer drukke momenten met een grote volkstoeloop kan niet altijd voldoende afstand genomen worden. Vandaar dat een mondmasker verplicht is van 8 uur tot 22 uur in en rond de site van de basiliek.

Het dragen van een mondmasker is verplicht in volgende straten:

  • Basilieklaan vanaf de fontein richting basiliek
  • Albertus- en Isabellaplein
  • Site van de basiliek
  • Vanaf het kruispunt Diestsestraat – Valleistraat richting basiliek
  • Vanaf het kruispunt Valleistraat – Brouwerijstraat richting basiliek
  • Vanaf het kruispunt Cobergerstraat – Isabellaplein richting basiliek.