Print

River Cleanup World

Niet alleen te voet, maar ook per boot.

De deelnemers van ons zwerfvuilvrijwilligersproject "Mooihouders" ruimen zwerfvuil op langs de straten, wegen en wandelpaden in onze stad. Maar er is ook een Mooihouder die het water op gaat om daar met een bootje afval te verzamelen. 

Wat begon met een simpele uitdaging...

In 2017 werd de eerste steen voor deze (intussen) wereldwijde beweging gelegd met een ludieke challenge. Hoeveel zwerfvuil kan je verzamelen in 10 minuten tijd? Het werd een eye-opener en zette mensen aan het denken.
Dit mondde uit in de ambitie om in 2018 in 9 steden en 3 landen langs de Rijn te gaan opruimen. Uiteindelijk werden er voor de eerste editie 10.000 enthousiastelingen gevonden die de oevers van de Rijn mee opruimden in wel 60 steden en 5 verschillende landen.

... werd een wereldwijd succes! 

in 2019, minder dan 2 jaar na de eerste 10-minutenactie, waren niet minder dan 40.000 deelnemers aan de slag en dit langs 10 rivieren in Europa en Azië. En de actie gaat verder en wordt groter. Overal worden initiatieven opgezet volgende zondag. Het doel is om 1.000 opruimacties te organiseren wereldwijd. 

Ook de inwoners van onze stad kunnen deelnemen. 

Ook in onze stad is er op zondag 6 juni een opruimactie. Frank, een inwoner van Averbode, gaat per boot een stukje van de Demer afvaren. Hij is nog op zoek naar enthousiastelingen om mee te helpen, langs of op de Demer. 

Meer weten of meedoen? Je vindt alle info over deze actie via : 
https://www.river-cleanup.org/nl/river-cleanup-world/mooihoudersactie-langs-en-op-demer-tussen-diest-en-zichem

Veel succes aan iedereen die deelneemt en al op voorhand bedankt voor het mee mooier maken van onze stad!