Print

Eikenprocessierupsen bestrijden of nog beter vermijden: wat kan je zelf doen?

Wanneer zijn deze vervelende beestjes er?

Ieder jaar, vanaf de maand april, zijn ze er weer: de eikenprocessierupsen. Niemand ziet ze graag komen: echt mooi zijn ze niet en ze veroorzaken eigenlijk alleen maar overlast: hevige jeuk en irritatie. Ook de vlinder die geboren wordt als de rupsen verpoppen is geen schoonheidskoningin. Het is een grijze en grauwe nachtvlinder zonder vrolijke kleurtjes. Zijn naam dankt de rups aan de manier waarop hij zich voortbeweegt: ze lopen achter elkaar aan in lange colonnes, alsof ze in een processie lopen. 

De eitjes komen uit in de maanden april en mei. En juist dan is het belangrijk dat de natuurlijke vijanden van deze beetjes er zijn om deze eitjes op te eten, zodat ze niet uit kunnen uitgroeien tot rupsen en later vlinders. Want die vlinders leggen dan het jaar erop opnieuw eitjes.
Nesten die niet bestreden werden in de zomerperiode, kunnen nog tot in november irritatie veroorzaken want de haartjes van de rupsen blijven daar in hangen en kunnen wegwaaien. Dus het is belangrijk om echt alle nesten te laten verwijderen. 

Het is ook zo dat bomen die eenmaal besmet geweest zijn met een nest van de eikenprocessierups heel vaak elk jaar opnieuw deze vervelende beestjes op bezoek krijgen.

Wat kan je doen om ze weg te houden uit je tuin? 

De beste manier om ze weg te houden uit je tuin of bos is er voor te zorgen dat de natuurlijke vijanden van deze rupsen regelmatig langskomen in je tuin, of nog beter er komen wonen.
Hun belangrijkste vijanden zijn (kool)meesjes en vleermuizen. Je kan dus het beste proberen om deze beestjes het hele jaar door bij je in de tuin te hebben. Ze eten namelijk niet alleen deze vervelende beestjes op maar zijn ook verzot op allerlei andere soorten insecten. 

Mezen nestelen zich graag in boomholtes maar maken ook dankbaar gebruik van de nestkastjes die je ophangt in de tuin, best in of in de buurt van de eikenboom. Ook het planten van bepaalde soorten struiken trekt mezen aan, zo hebben ze een schuilplaats voor katten en andere roofdieren. Er zijn specifieke nestkastjes voor mezen te koop in de handel, maar wie handig is kan er ook zelf eentje maken. 

Ook voor vleermuizen kan je een fijne nestelplek creëren in je tuin. Er zijn speciale vleermuizenkasten te verkrijgen in de tuincentra of de natuurverenigingen bij je in de buurt. Zo kunnen de vleermuizen bij jou komen overwinteren en eten ze hele jaar door grote aantallen insecten op. Vleermuizen eten per nacht een kwart tot een derde van hun lichaamsgewicht op aan insecten. Dat kan dus al tellen!

Wat moet ik doen als er toch eikenprocessierupsen in mijn tuin zitten? 

Moest je toch vaststellen dat er een nest in de eikenboom bij je thuis hangt, dan kan je best contact opnemen met de milieudienst. 
Dan laten we een firma langskomen om het nest te verwijderen. 
Je kan ons telefonisch bereiken op het nummer 013 35 24 17. Een e-mailtje sturen kan ook, dan nemen wij zelf contact op met je op.