Print

De e-sigaret, wat is dat nu precies?

Heb je je ook al afgevraagd hoe de e-sigaret werkt? En of ze schadelijk is of juist helpt om te stoppen met roken?

In een e-sigaret wordt een vloeistof verhit en omgezet in damp. De gebruiker ademt geen rook in, maar damp. Elektronisch roken wordt daarom ook dampen of vapen genoemd. De e-sigaret bestaat uit een mondstuk, een vulling met e-vloeistof, een verwarmingselement en een batterij. In de e-vloeistof zitten propyleenglycol en/of plantaardig glycerol, aroma’s en additieven en soms ook nicotine. Op de verpakking van de e-vloeistof lees je welke stoffen er in zitten.

Hoe ongezond is de e-sigaret?

De e-sigaret is minder schadelijk dan de tabakssigaret, omdat er geen tabak wordt verbrand. Als je een klassieke sigaret rookt, dan komen er meer dan 4.000 giftige chemische stoffen (teer, CO, formaldehyde, benzeen…) vrij. Minstens 70 daarvan verhogen je risico op kanker en hart- en vaatziekten.

Bij een e-sigaret is er wel damp, maar geen verbranding. Daardoor komen er minder giftige stoffen vrij. Onderzoekers weten nog niet hoe schadelijk de damp van een e-sigaret is en welk effect er is op lange termijn. Als de e-sigaret voldoet aan de Europese normen van veiligheid en kwaliteit, dan is ze minder schadelijk dan de tabakssigaret. Maar ‘gezond’ kan je ze ook niet noemen.

Kan een e-sigaret helpen als je wil stoppen met roken?

Wil je stoppen met roken? Gewoon doen! Voor je gezondheid én je portemonnee. De e-sigaret met nicotine is geen erkend rookstopmedicijn in ons land. Toch kan ze een hulp zijn als je wil stoppen met roken van tabak.

Als je een e-sigaret gebruikt, dan verhoogt je kans op stoppen binnen 6 tot 12 maanden. Wil je een e-sigaret met nicotine gebruiken bij het stoppen, volg dan ook rookstopsessies bij een tabakoloog. Die vertelt je hoe je de e-sigaret best gebruikt. Zo werkt de combinatie met nicotinevervangers goed.

Hou ook hiermee rekening:

  • Rook en damp nooit samen, want dan boek je geen gezondheidswinst. Stop dus helemaal met roken van tabak.
  • Bouw je gebruik van de e-sigaret met nicotine geleidelijk af. De e-sigaret is minder schadelijk voor je gezondheid dan tabak, maar niet onschadelijk.
  • Wil je niet stoppen met de e-sigaret met nicotine? Keer niet terug naar het roken van tabak. Een tabaksverslaving is voor een volwassene veel schadelijker dan een nicotineverslaving. Voor jongeren zijn de effecten en schadelijkheid van nicotine veel groter dan voor volwassenen. Daarom roken of dampen jongeren beter niet.

Meer weten over de elektronische sigaret?

Dan kan je terecht bij

Een publicatie van Logo Oost-Brabant