Print

Erfgoedwandeling Zichem: op pad met de Witte

Door een bloeiende lakenhandel groeide de nederzetting Zichem, langs de Demer in de 14de eeuw uit tot een vestingstad met vele handelsmogelijkheden en nieuwe gebouwen. Ze had een waterburcht, de Maagdentoren, een lakenhal, watermolens, een begijnhof dat later werd omgevormd tot klooster, de Sint-Eustachiuskerk en een prachtig marktplein. Zichem was ook het decor voor een historisch treffen tussen de Spanjaarden en de Hollanders. Ernest Claes, Vlaanderens bekendste heimatschrijver, gebruikte  het mooie Zichem vaak als decor in zijn vele boeken, waaronder zijn bestseller ‘de Witte’.

Wandeling

De wandeling vertrekt aan het station en voert je langs de oude spoorwegbedding naar de Maagdentoren. Via het vroegere Geuzenkerkhof, het marktplein, de Sint-Eustachiuskerk en het Elzenklooster wandel je langs de oevers van de Demer naar de watermolen en zo terug naar het station. Om deze lus van 3,3 km te maken werd een wandel- en fietsbrug over de Demer geïnstalleerd achter zaal De Hemmekes.

De Witte begeleidt je op je tocht. In het gratis doe-boekje ontdek je verschillende weetjes over Zichem en lees je ook leuke anekdotes uit het boek van de Witte. Je kan het afhalen aan het station van Zichem.

Ook Ernest Claes wandelt met je mee. Op verschillende plaatsen vind je citaten van Ernest Claes terug.  Weetjes over de geschiedenis van Zichem en citaten van Ernest Claes wisselen elkaar af langs het hele traject. Er zijn ook leutige spelletjes voor de kinderen. Doe het renspel op de oude spoorwegbedding van ’t Trainke, de oude stoomtrein die de bedevaarders destijds van het station van Zichem naar Scherpenheuvel bracht. Ben je sneller dan ’t Trainke? Ga naar de tolwachter om tol te betalen voor je schip dat over de Demer vaart. Of speel je liever een spelletje kloempschieten? Bezoek de muziekkiosk op het markplein en luister na enig gespring naar het bekendste lied van Zichem ‘De mennekens van plezier’. Ga op bezoek bij pastoor Munte en biecht al je kleine zonden op of rust lekker uit in de droomstoel met zicht op de Demer. 

Langs het traject van de wandeling staan negen cortenstaal figuren, elk met hun eigen verhaal: de Witte van Zichem, Jan Van Lier (meier van Zichem), de tolwachter, een koe, Pastoor Munte, Wannes Raps, de molenaar, de scheepstrekker en de treinconducteur.  Op het einde van de wandeling kan je een mooie foto maken van jezelf als de Witte, een boer of Moeder Cent. 

Onderweg kom je een aantal schilderwerken tegen van Tom, kunstenaar van 'Qwallity'. Het schilderwerk op de oude spoorbrug over de Demer verwijst naar ’t Boemelke of ’t Trainke. Je kan je neerzetten in de trein en kijken door het raam als je over de Demer zoeft. Op het plafond van de kiosk op het marktplein zie je een plattegrond van Zichem met een citaat van Ernest Claes. Ook aan het station vind je een schildering met een citaat van Ernest Claes.

Geluidsfragmenten

Onderweg kom je 4 panelen met QR-code tegen. Scan de QR-code om de bijhorende filmpjes te bekijken of bekijk ze vooraf al.