Print

Een stad met een hart voor dieren

Scherpenheuvel-Zichem ondertekende de beginselverklaring ‘diervriendelijke gemeente’ van de provincie Vlaams-Brabant. De stad zal zo veel mogelijk rekening houden met dierenwelzijn in haar beleid. Eventuele problemen worden op een diervriendelijke manier opgelost.

Zwerfkatten

Als diervriendelijke gemeente blijft Scherpenheuvel-Zichem de zwerfkattensterilisatiecampagne ondersteunen. De stad laat de zwerfkatten op haar grondgebied steriliseren en castreren. Als de katten onvruchtbaar gemaakt zijn, worden ze opnieuw vrijgelaten op de vangplaats. De stad betaalt de kosten van sterilisatie en castratie.

Voor kittens en tamme katten wordt een nieuwe thuis gezocht. Na een periode bij een opvanggezin kunnen de katten geadopteerd worden.

Twee plaatselijke organisaties zorgen daarvoor. Poezenopvang De Snorhaar vangt kittens en jonge katten op. Kattentehuis Vergeet-me-nietje richt zich eerder op de opvang van volwassen katten. Neem eens een kijkje op de websites www.desnorhaar.be en www.kattentehuisvergeetmenietje.be.

Daar vind je meer informatie over de werking van beide organisaties en over de katten die kunnen geadopteerd worden. De Snorhaar en Vergeet-me-nietje zijn nog op zoek naar opvanggezinnen voor kittens en volwassen katten. Wil jij een zwervertje tijdelijk opvangen tot het naar zijn nieuwe thuis kan vertrekken, neem dan zeker contact op met Katleen van De Snorhaar of Valerie van Vergeet-me-nietje. Hun contactgegevens zijn terug te vinden op hun websites.

Als inwoner kan je ook je steentje bijdragen tot de diervriendelijke gemeente. Laat je kat steriliseren of castreren. Zo zorg je ervoor dat je kat geen ongewenste kittens meer kan krijgen en zal het aantal zwerfkatten verminderen.

Neem altijd zo vlug mogelijk contact op met de stad als je (zwerf)katten opmerkt. Dat kan je doen via 013 35 24 20 of zwerfkat@scherpenheuvel-zichem.be.

Ronddolende dieren

Voor de opvang van andere ronddolende dieren, meestal honden, heeft de stad een overeenkomst met "De Zorghoeve VZW", Tiensestraat 97 te 3473 Kortenaken, dit is een erkend asiel. Als je loslopende dieren opmerkt, neem dan contact op met de lokale politie. Die kan je bereiken via 013 78 08 01. Zij verwittigen de dierenbescherming om de hond of ander dier op te halen. Als je eigen huisdier vermist is, kan je een foto ophangen in het stadhuis. Onze onthaalmedewerker helpt je daar graag mee verder.

Draag je steentje bij!

Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen. Daarom vragen we om je ogen niet te sluiten voor dierenverwaarlozing of -mishandeling, maar om dit te melden. Een eerste aanspreekpunt daarvoor is de lokale politie. Je wijkagent komt dan ter plaatse.

Verwaarloosde of mishandelde dieren kan je ook aan het Vlaams Gewest melden, dat bevoegd is voor dierenwelzijn. Dit kan via het online formulier. Samen kunnen we zorgen voor een beter welzijn van de dieren in onze stad.