Print

Bewegen Op Verwijzing

Onze gemeente is gestart met het project ‘Bewegen Op Verwijzing’, een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven en met steun van de Vlaamse overheid. Dankzij dit project kunnen de huisartsen inwoners van Scherpenheuvel-Zichem, die te weinig bewegen of teveel stilzitten, doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach. Die coach helpt de doorverwezen patiënten om meer te bewegen.

Bedoeling van ‘Bewegen Op Verwijzing’? De 'zittende' Vlaming met een gezondheidsrisico op doktersverwijzing aan het bewegen krijgen. De doorverwezen patiënten krijgen van de coach een beweegplan op maat: van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt. De coach helpt hen op weg en motiveert hen. Ook de lokale sportverenigingen doen mee aan Bewegen Op Verwijzing

 Dus wil jij meer bewegen? Zit je veel stil? Maar..

  • Je hebt geen zin in sport?
  • Je verliest snel de motivatie?

De Bewegen Op Verwijzing-coach in Scherpenheuvel-Zichem helpt jou verder!

Hoe?

Omwille van COVID-19 is nu geen verwijsbrief van de huisarts nodig om aan een gunstig tarief coaching te volgen.

Vraag aan je huisarts een verwijsbriefje. Daarmee kan je bij beweegcoach Sara terecht voor een gesprek in Scherpenheuvel-Zichem of eventueel bij jou thuis. Zij gaat niet samen met jou bewegen of sporten, maar zoekt mee met jou naar toffe bewegingsactiviteiten. Of een eerste keer meegaan naar een nieuwe sportclub. Met andere woorden: je krijgt advies en een beweegplan op maat, rekening houdend met je mogelijkheden en beperkingen. Zij helpt jou dus op weg naar een actiever en fitter leven!

Bedoeling is dat de deelnemer op termijn zijn of haar actiever leven zelfstandig kan verderzetten. Het aantal consultaties bij de coach bepaal je zelf. Er ligt een maximum op 7 uur individuele begeleiding. De coach houdt ook je huisarts op de hoogte. De huisarts volgt je ook verder op.

Waarom?

Onderzoek toont aan dat je dubbel zoveel beweegt na begeleiding. Bovendien heeft het project ook nog andere voordelen: je voelt je beter in je vel, je komt vaker naar buiten en je hebt meer sociaal contact. 

  • Je coach motiveert je.
  • Je voelt je fitter.
  • Je krijgt meer energie.
  • Je beweegt op je eigen tempo
  • Je ontdekt nieuwe kansen om te bewegen.
  • Je kan weer spelen met je (klein)kinderen zonder je snel moe te voelen.
  • Je hebt minder last van stress.
  • Je beweegt dicht bij huis.

Kostprijs?

Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan is de coaching gratis!
Andere deelnemers betalen 10 euro per half uur coaching.

Groepscoaching

Ook groepscoacing is mogelijk. Vraag meer info aan de Bewegen Op Verwijzing-coach.

Een aantal vragen die aan Sara de Bewegen Op Verwijzing-coach werden gesteld:

'Waarom heb je je kandidaat gesteld als coach? Wat zijn jou doelen?'

Het is zeker niet de bedoeling om iedereen aan het fitnessen te brengen. We gaan samen op zoek naar mogenlijkheden om meer te bewegen en minder stil te zitten. Dit kan zowel thuis, op het werk, tijdens je verplaatsing of in je vrije tijd zijn. Iedereen kan bewegen! 

'Hoe ga jij de deelnemers coachen en begeleiden?' 

Als coach probeer ik je zoveel mogelijk te motiveren en te sturen naar een gezonde mix van zitten, staan en bewegen; tot het punt dat je mij niet meer nodig hebt en je zelf helemaal verder kan. Ik ga niet effectief mee bewegen, maar kan bv. wel voor de eerste keer mee gaan naar de sportles of sportclub 

Extra info: