Print

Beleving onderweg

De verschillende belevenissen zijn onderweg aangeduid met onderstaande pijl.

 ​

Alle activiteiten zijn van 10 u. tot 17 u. tenzij anders vermeld en zijn toegankelijk op vertoon van een polsbandje.

Averbode

 • De gezellige weide - ezels als pedagogische ondersteuning (Huize Levensruimte, Pater De Grootstraat 6, Fietsknooppunt 17)       
  • Na jarenlang te vertoeven op de weide van de Balkende Hoeve en met hun ezels op te trekken, gaat Huize Levensruimte vanaf deze zomer het avontuur aan met eigen ezels. Maak kennis met onze nieuwe vrienden, ontdek de betekenis van deze dieren voor jongeren en luister naar hun verhalen. Wie weet wordt deze weide een plek waar ook jij af en toe wil vertoeven.   
  • Op een gezellige plek aan de weide kan je knutselwerken in thema van de ezels maken of je amuseren met verschillende REUZEgezelschapsspelen.
  • Bij een consumptie krijg je een gratis gebak of wafeltje.

 

 • Zintuigenbelevenis in Het Snuisterhuis (Westelsebaan 133) 11 u. - 17 u.: in Het snuisterhuis kan je jouw 5 zintuigen ten volste komen beleven, en voegen we er zelfs nog een verrassend 6de zintuig aan toe.
  • Zien: Tweedehandsartikelen krijgen een nieuw leven en zijn mooi gepresenteerd zodat je met wat verbeeldingskracht onmiddellijk kan inschatten hoe een gevonden schat in je eigen interieur zal passen. Ook de tweedehandskleding wordt zorgvuldig geselecteerd, met oog voor detail.
  • Horen: In onze 'snuistertuin' zal een mix van pure Belgische muzikanten op een diverse en verrassende manier onze oortjes komen strelen. Natuurlijk kan je hierbij genieten van een lekker verfrissend drankje zodat hierbij onze smaakzin ook al een 'teaser' krijgt.
  • Voelen: We bieden een handmassage aan met een etherische olie naar keuze die invloed heeft op je stemming. Deze handmassage bieden we aan voor 7 €. Deelnemers aan 'Beleef Scherpenheuvel-Zichem' krijgen op vertoon van hun bandje een korting van 2 €. Eveneens kan je de vele doeleinden van pepermuntolie ervaren.
  • Proeven:  Wakker je smaakpapillen aan! Met de zo zuivere doTERRA oliën kan je je gerechten ophemelen door ze dagelijks te gebruiken in de keuken. Onder het motto less is more gaan we je laten proeven wat 10 druppels pepermunt op 1 kilo chocolade voor smaakbom zijn. Dagelijks 2 liter water drinken kan voor velen een uitdaging zijn, maar niet als je deze kan mengen met biologisch fruitsap en enkele druppels citrusolie. Kom proeven hoe deze smaken ook je stemming kunnen raken !
  • Ruiken: Laat je onderdompelen in de geurige wereld van etherische oliën en ervaar wat deze voor jou kunnen betekenen. Onze doTERRA dames laten je graag beleven welke olie het beste bij u persoonlijk past en voor welke doeleinden je deze kan inzetten. Ontdek op deze manier je zesde zintuig !! Voor 5 € kan je een neusinhalator aankopen met je favoriete geur; deelnemers aan Beleef Scherpenheuvel-Zichem krijgen deze inhalator gratis op vertoon van polsbandje.
  • Grote € sale ten voordele van VZW Armoede Vlaanderen.

Scherpenheuvel

 • Wijndomein Coberger (Lobbense Molenweg): Petanquen tussen de wijnranken en proeverij.
  • Mariake (blond bier), deelnemers op vertoon van polsbandje € 1,50 i.p.v. € 2,50.
  • Andere dranken van de streek voor jong en oud.

Zichem

 • Kinderboerderij (Vinkenberg 11) 
  • Op een groene heuvel badend in de zon met uitzicht over bijna het ganse grondgebied van Scherpenheuvel-Zichem kan je niet alleen onze prachtige basiliek bewonderen tussen de zilveren bomen. Vanaf deze heuvel, beter gekend als “De Vinkenberg”, zie je ook de kerken van zowel Zichem, Testelt en Kaggevinne, de abdij van Averbode en voor wie echt goed kijkt zelfs de Maagdentoren.

   Op deze pittoreske plaats, door velen reeds bewandeld of befietst, bevindt zich een kinderboerderij, dewelke speciaal voor deze gelegenheid, eenmalig geopend is. Hier kan zowel jong als oud kennismaken met alledaagse kleine boerderijdieren. Op Naomi's plekje kunnen jullie tussen de geitjes, kippen, varkens, en menig andere dieren lopen, ze strelen en bewonderen.

   De trekpleisters van deze kinderboerderij zijn ongetwijfeld de alpaca's met een pas geboren cria.Dus om even te bekomen van je wandeling of fietstocht door dit heuvelachtig landschap met zijn unieke weggetjes kun je hier even verpozen met een hapje en een drankje.

   De deelnemers aan deze beleving kunnen de enige echte gele rijstpap proeven, gemaakt met de melk van het plaatselijk melkvee, en dit voor de prijs van 3 euro i.p.v. 4 euro. Verder staat er nog spaghetti, pannenkoeken en ijs op het menu. Drank is ook voorzien met als specialiteiten lekkere sangria en sublieme mojito.

   Jullie zijn allen van harte welkom op deze mooie beleving op zondag 26 augustus.

 • Schatten van Vlieg 13 u. – 18 u.: De zachte vacht van Floere het fluwijn, rillingen over je rug bij de straffe stropersverhalen van Wannes Raps. Wat kan je nog ervaren in het geboortehuis van Ernest Claes? Handen uit de mouwen en actie! (Formulieren verkrijgbaar in Huize Ernest Claes)                                               
 • Huize Ernest Claes 13 u. – 18 u.

Messelbroek​

 • Rondleiding waterzuiveringsinstallatie, Aquafin (Brielstraat) 13 u., 14 u., 15 u. en 16u. (max. 25 pers./rondleiding) 
  • Aquafin zal ook voor alle kinderen die (onder begeleiding van volwassenen!) de rondleiding volgen een stripverhaal voorzien waarin het zuiveringsproces wordt uitgelegd op kindermaat. 
  • 45 min. per rondleiding.
  • Reserveer tijdig een plaats voor de rondleiding aan de infostand in Messelbroek (De Keyt)!