Vakmanschap: bouw en restauratie van een accordeon

Ter gelegenheid van Erfgoeddag laat Patrick Janssens, een internationaal gewaardeerd accordeonspecialist, je zien hoe een accordeon gerestaureerd wordt. Kom kijken en luisteren naar zijn vakmanschap! Na iedere presentatie kan je genieten van een optreden, verzorgd door het volksmuziekensemble Limbrant waar Patrick lid van is. Patrick Janssens (°1960 - Scherpenheuvel) is ingenieur van ...

Ter gelegenheid van Erfgoeddag laat Patrick Janssens, een internationaal gewaardeerd accordeonspecialist, je zien hoe een accordeon gerestaureerd wordt. Kom kijken en luisteren naar zijn vakmanschap! Na iedere presentatie kan je genieten van een optreden, verzorgd door het volksmuziekensemble Limbrant waar Patrick lid van is.
Patrick Janssens (°1960 - Scherpenheuvel) is ingenieur van opleiding. Hij studeerde muziek aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel. Verder volgde hij tal van accordeonstages in Frankrijk, Duitsland en Polen bij bekende virtuosen, zoals André Astier, Joë Rossi, Friedrich Lips, Vatsjeslav Semenov en Mogens Ellegaard. Zijn belangrijkste Belgische leraars waren Dolf Pelgrims en Roger Eggermont. Patrick behaalde verschillende prijzen, zowel nationaal als internationaal , zoals ‘De Internationale Grote Prijs der Lage-Landen’. Na zijn studies specialiseerde hij zich in de technieken van de accordeonbouw. Tevens verdiept hij zich in de geschiedenis, bouwtechnische ontwikkeling en de muzikale literatuur van het accordeon. In 1994 richtte hij een eigen atelier op in Scherpenheuvel waar accordeons geassembleerd, hersteld en gestemd worden.
Als accordeonist gaat zijn interesse vooral naar de Franse variétéstijl, het klassieke repertoire en de traditionele muziekvormen van eigen bodem en daarbuiten. Als lid van de folkgroep Limbrant, toert hij regelmatig rond in binnen-en buitenland.
www.accordeonatelier.be
Het volksmuziekensemble Limbrant is in zijn huidige bezetting al actief sedert 2003. De groep is gespecialiseerd in de instrumentale dansmuziek van onze gewesten. De grote troef van Limbrant is het unieke repertoire uit de Brabantse en Kempense muziektraditie, fris en opvallend rijk aan diversiteit: walsen, polka’s, schottischen, mazurka’s en contradansen.
www.limbrantfolk.be
De demonstratie en het optreden zijn gratis. Vooraf inschrijven is niet nodig.
De demonstratie zal volgende onderwerpen behandelen:
- algemene korte geschiedenis van de accordeon
- hoe maakt u het : bouw en onderdelen
- technische kenmerken van de belangrijkste modellen
- voorstelling van enkele typische instrumenten en hun muzikale mogelijkheden
Er zijn drie demonstraties
- Van 10u tot 11u
- Van 13.30u tot 14.30u
- van 16u tot 17u.
Er zijn drie optredens van Limbrant : om 11u, om 14u30u en om 17u.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar
Onthaalcentrum De Pelgrim
Isabellaplein 15a, 3270 Scherpenheuvel
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen
Thema
Erfgoed