De Boerenkrijg

De Boerenkrijg was een korte strijd in 1798, die in de traditionele geschiedschrijving mythische proporties heeft aangenomen, een hele bibliotheek aan 'vaderlandse' geschiedschrijving. Dat is opmerkelijk, vermits vaderlandse geschiedenis zich meestal richt op overwinningen, nationale trots, moed en glorie. Hier ontstaat echter een herdenkingscultuur voor een mislukte opstand, een zware ...

De Boerenkrijg was een korte strijd in 1798, die in de traditionele geschiedschrijving mythische proporties heeft aangenomen, een hele bibliotheek aan 'vaderlandse' geschiedschrijving. Dat is opmerkelijk, vermits vaderlandse geschiedenis zich meestal richt op overwinningen, nationale trots, moed en glorie.
Hier ontstaat echter een herdenkingscultuur voor een mislukte opstand, een zware nederlaag, een lachwekkende strijd.
De opstandelingen lieten zeer weinig bronnen na, nauwelijks geschreven stukken en helemaal geen gedrukte documenten die hun standpunt toelichten, verantwoorden, doen begrijpen. Dat gaf voeding aan speculaties achteraf. Wanneer onderzoekers zich vooral baseren op de wel overvloedig aanwezige rapporten en brieven van de Franse republikeinen, komt een totaal ander beeld naar voor dan in de zeldzame geschriften van de opstandelingen.
Wat was hun doel? De Franse republiek weg, maar dan? De arend van Oostenrijk, de Brabantse driekleur of de kleuren van Oranje, zoals te Diest en te Aarschot? Nooit hebben ze Leve België geroepen, wel: Voor het oude Nederland!

François Van Gehuchten bestudeerde gedurende vier jaar de archieven over de strijd en kadert dit in een algemeen beeld van ongenoegen en opstand tijdens het hele Directoire (1795-1799), toen ook de criminaliteit recordhoogten bereikte. Hij publiceert zijn bevindingen in een nieuw boek: Liever de kogel dan de guillotine. De Boerenkrijg in de Nederlanden.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar
Poortgebouw abdij van Averbode, zaal Antwerpen
Abdijstraat 1, 3271 Averbode (Scherpenheuvel-Zichem)
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen
Prijs
€ 5.0 Basistarief: 5,00 €
Thema
Geschiedenis