Print

Abdij van Averbode

Luchtfoto abdij van AverbodeAverbode ontstond rond de abdij van de 'witheren'. Eeuwenlang zou de norbertijnenabdij het ritme van de omliggende gemeenschap bepalen.

Graaf Arnold II van Loon stichtte rond 1134 een dubbelabdij aan de grens tussen zijn graafschap en het hertogdom Brabant. Dubbelabdijen waren religieuze gemeenschappen onder leiding van een abt of abdis voor zowel mannen als vrouwen, een vorm die bij de norbertijnen geleidelijk zou verdwijnen. Uiteindelijk verhuisden de dames uit Averbode naar een eigen abdij in de omgeving van Roermond.

Het middeleeuwse poortgebouw stamt uit de veertiende eeuw, daarmee is dit het oudste gedeelte van het complex. Bij de bouw werd ijzerzandsteen uit de buurt gebruikt. Naast de grote poort kan je nog altijd het 'armengat' zien dat gebruikt werd om voedsel uit te delen aan iedereen die een beetje steun kon gebruiken.

In de zeventiende en achttiende eeuw kreeg de abdij haar huidige uitzicht, met de prachtige abdijkerk van Jan van den Eynde. De barokkerk vraagt om aandacht op het binnenplein, maar ook aan de horizon, waar de hoge toren de abdij in het landschap markeert.

De spiegelvijver in het midden biedt bezoekers een andere kijk op de blikvangers rond het binnenplein.

Waar?

Abdij van Averbode
Abdijstraat 1
3271 Averbode

Vieringen in en bezoeken aan de abdijkerk

Hiervoor raden wij aan om de site van de abdij te consulteren.

www.abdijaverbode.be

 

Geleide bezoeken aan de abdij kunnen ook altijd aangevraagd worden bij de dienst toerisme.